Aileler Buluşuyor, Çanakkale’yi Konuşuyor

Kültürel etkinliklerin yoğun bir şekilde devam ettiği Derince’de bu kez “Aileler Buluşuyor, Çanakkale’yi Konuşuyor" konulu konferansta Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, ilçe halkı ile buluştu. Yenikent Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansı Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan, Derince Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Şirin, Derince İlçe Müftüsü Mecit Amil, muhtarlar, STK başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar ilgiyle takip etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Cımbızlar Camii İmam Hatibi İshak Kacır, Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Derince Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Şirin ve Derince İlçe Müftüsü Mecit Amil de yaptıkları selamlama konuşmasında programların önemine vurgu yaparken, katılımcıların Berat Kandili’ni tebrik ettiler.

Çanakkele Destanı’nı 6 Başlıkta Değerlendirdi

"Aileler Buluşuyor, Çanakkale’yi Konuşuyor" kapsamında düzenlenen konferansta Derincelilere seslenen Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, önemli mesajlar verdi. Katılımcıların Berat Kandili’ni tebrik ederek sözlerine başlayan Kurt, Çanakkale destanına vurgu yaptı. Şanlı zaferimize değinen Kurt, “Çanakkale’nin bizi biz yapan bir ruhu vardır. Çanakkale’yi geçilmez kılan bu ruhtur” dedi. Çanakkale’yi bugüne taşımamız gereken ‘Çanakkale ruhu’ üzerine açıklamalarda bulunan Kurt, “Çanakkale’yi geçilmez kılan ruhu 6 başlık altında değerlendirebiliriz. Her şeyden önce Çanakkale’den aldığımız öncelikli mesaj Allah rızası için mücadele veren orduların asla mağlup olmayacağı gerçeğidir. Çanakkale destanı, “Çanakkale’yi geçirmeyeceğiz, ezanlarımızı susturmayacağız, bayrağımızı indirtmeyeceğiz” diyen insanların verdiği bir mücadeledir” dedi.

Savaştan Önemli Kesitler Aktardı

Savaştan önemli kesitler aktaran Kurt, “Alman General bizim bölüklerimizi ziyaret ederken, askerlerimize ‘ne için savaşıyorsunuz’ diye sorar. Askerlerimiz kendisine 'Allah için' derler. Bu sözler sonrası Alman komutan yanında bulunanlara 'Rahat olun. Allah için mücadele eden evlatları olan bir millet asla yenilmez' der. Bu Çanakkale’nin en önemli ruhudur. Lise öğrencileri cepheye giderken, yarının hesabını yapmadan, Allah rızası için gitmişlerdir. Harpten mağlubiyetle dönen İngiliz ordusunun komutanına “Karnı aç, ayağımda ayakkabısı olmayan ve cephaneleri yetersiz olan bir orduya nasıl mağlup oldunuz” diye soruyorlar. İngiliz komutan cevap veriyor; ‘Biz Çanakkale’de bir avuç Müslümanla değil, adeta tanrıyla çarpıştık ve o yüzden mağlup olduk” diyor. Tarihin her döneminde gayesi Allah rızası olan, derdi İslam olan, mukaddes hedefler için mücadele eden hiçbir nefer mağlup olmamıştır” dedi.

Çanakkale’yi Geçilmez Kılan O Ruhtur

‘Çanakkale ruhu, derdi Allah’ın rızası olan büyük bir milletin zaferidir’ diyerek sözlerine devam eden Kurt, “Çanakkale Zaferi’nin bize verdiği bir diğer mesaj birlik ve beraberlik ruhu olan milletlerin asla yıkılamayacağı gerçeğidir. Aslında her birimizin çocuklarımızı, getirip ibret alacağımız en önemli yer Çanakkale’dir. Buraya gidenler şehitlerimiz anısına yapılan anıtlara baktığında Anadolu’nun hemen hemen her şehrinden insan olduğunu görürler. Çanakkale’de şehit olan Kerkük’ten, Bağdat’tan, Halep’ten, Şam’dan insanlar var. Çanakkale’yi biz aynı ruhla beraber geçilmez kıldık. O yüzden torunlarına el uzatmakta bizim boynumuzun borcu” dedi. Çanakkale’yi geçilmez kılan ruhu nesilden nesile taşımak zorundayız diyen Kurt,  bir diğer hususun ise vatan için evladını kurban etmeye hazır olan bir milletin asla yıkılmayacağı gerçeği olduğunu söyledi.

Düşmanına Bile Merhamet Eden Bir Ordu

Çanakkale ruhu ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Doç. Dr. Fatih Kurt, “Savaşırken bile Allah ve kul hakkını unutmayan bir ordu asla mağlup olmaz. Çanakkale’de bizim ecdadımız düşmanla mücadele ederken bile sıra sıra namazlarını kılmıştır. Karşıdan gelen kurşuna rağmen kılmıştır. Ramazan ayını geçirmişler, oruçlarını tutmuşlardır” dedi.  Çanakkale ruhunu yansıtan bir diğer hususa da değinen Kurt, “Çanakkale neden geçilmez kılındı? Çünkü düşmanına bile merhamet eden bir ordunun asla mağlup olmayacağını görüyoruz. İngilizler savaş öncesi Anzak askerlerine gaz maskesi dağıtıyorlar. Anzak askerleri diyor ki ‘siz ne yapıyorsunuz. Biz Müslümanlarla mücadele ediyoruz. Onlar asla böyle bir şey yapmazlar” diyerek kullanmıyorlar. İngilizler ise maalesef dedelerimizi zehirlemeye çalışıyorlar” dedi. Program Derince Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Şirin ve Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından Doç. Dr. Fatih Kurt’a hediye takdim edilmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim