Yıllardır tartışılır. Kocaeli’nde gece hayatı ne durumda. Var mı, yok mu? Kaliteli mi, güvenle gidilir mi? Şöyle bir hafta sonu dışarıda eğlencenin maliyeti ne? Ayda kaç kere zaman ayırabiliriz dışarıda eğlenceye.



2015 yılında hizmete giren Hayal Kahvesi Kocaeli Şubesi bu sorulara cevap verdi. İzmit’te mekan eksikliğini giderme noktasında önemli rol oynadı. Peki 2015 yılından bu yana Hayal Kahvesi’nde durum ne. Kocaeli’ne ne kattı. Halk memnun mu.  İşte bu soruların cevaplarını da İşletme Müdürü Hasan Öztür’den öğreniyoruz.



HASAN ÖZTÜR’Ü TANIYORUZ

Sohbetimiz öncesinde kısaca Hasan Öztür’ü tanıyoruz.  1971-Almanya doğumlu. Aslen Artvin Arhavili. Turizm Otelcilik’ten mezun..  İlimizde mesleğe 2005 yılında o zamanki adı Yükseliş Otel (Emex) ’de Otel Restoran Şefi olarak başladı. Daha sonra Ramada’da Yiyecek ve İçecek Müdür Yardımcılığı yaptı. Hayal Kahvesi Kocaeli işletmeciliğini 2015 yılında üstlendi. Burada 4 üncü yılı.. Nişanlı.  7 Haziran’da kız tarafının yaşadığı İzmir’de, 14 Haziran’da da erkek tarafı Artvin Arhavi’de düğünü var.



“KOCAELİ’NDE TEKİZ”

Hasan Öztür Hayal Kahvesi Kocaeli Şubesi’nden 4 yıldır sorumlu. İşletme Müdürü olarak görev yapıyor.  Gururla ifade ediyor, “Kocaeli’nde tekiz” diyor. Ve ekliyor . “Eğlence mekanları çoğalsın. Gerçek rekabet başlasın. Fark yaratılsın. Kocaeli’ne daha iyi, daha kaliteli eğlence sunabilmek amaç olsun.”



ESKİDEN FUAR VARDI

Hasan Öztür eğlenmeyi seviyor, ancak gidebileceği bir mekan olmadığını söylüyor.  Bize İzmit’in eski yıllarını hatırlatıyor.

“2005’de geldiğimde daha yaşanabilirdi İzmit.  Fuar vardı. Canlı müzik yapan mekanlar vardı.  Gece devamında barlara gidebiliyorduk. Son yıllarda standarda bağlanmış durumda. Tekdüze bir eğlence var.. Nereye gitseniz aynı.  İşte Hayal Kahvesi’nin farkı da bu noktada ortaya çıkıyor.”



“YEMEK-MÜZİK-EĞLENCE AYRI OLMALI”

Hasan Öztür, kaliteli eğlenceyi, kaliteli yemeği ve bar kültürünü ayırıyor.

“Eğer kalite arıyorsanız, 3’ü birada olmaz. Müzik dinlemek istiyorsam adresim farklı olmalı. İyi bir yemekse tercihim yine farklı bir yere gidebilmeliyim. Ve bar kültürünü de yine ayrı bir yerde yaşamalıyım. İşim bittiğinde biraz yorgunluk atmak için müzikli bir mekan bulamadığım gibi, kaliteli bir yemek için restoran da yok İzmit’te. Sektör, bu mesleği seçip eğitimini almış kişiler yerine yatırımcılara teslim edilmiş. Öte yandan bar kültürünün de doğru olduğunu düşünmüyorum.


“Hayal Kahvesinin çıkış noktası Beyoğlu. 1992 yılında İstanbul Ataşehir’de merkez şubesini açtı. 2015 yılında da Kocaeli şubesi hizmete girdi. Halen Türkiye genelinde 19 Şubesi bulunmakta. Yalova’da da bir şubesi açılma aşamasında”

Bu kültür İngiliz kökenli bir kültürdür. Sadece bira içmek için kaçamak yapılan yerlerdir. İngiltere’de fabrikaların karşısında pup’lar bulunur. Çalışanların yarım saatlik molalarında, öğlen yemeği ve 1 bira hakkı vardır.  Bu bir kültürdür ve maalesef günümüzde eğlenmek için gittiğimiz mekandan çatal bıçak sesleri gelir, kısa süreli uğramak istediğimiz bardan canlı müzik sesleri yükselir.”

MEKANLARIN DOĞRU AÇILMASI ÖNEMLİ

İzmit’te alkollü yeni mekanlar açılmadığını duyuyor, görüyoruz. Bunun için zaman zaman yerel yönetimleri eleştiriyoruz. Bu konuda da düşünceleri var Hasan Öztür’ün.

“İlimizde eğlence mekanları konusunda değerlendirme yapacak olursak. Daraltmaya gidilmesinin nedenleri var.  Yerel yönetimler işletmenin durumuna bakıyor. Konumunu değerlendiriyor. Her türlü hazır olup olmadığını kontrol ediyor. Hizmet noktasında yeterliliğe sahip olması önemli.  Bir sürü yer açılıyor, bazıları tutuyor, bazılarının zamana ihtiyacı oluyor.  Mekanların kapatılması değil, doğru açılması önemli.”



HAYALLERİ BÜYÜK

Peki, Hayal Kahvesi’nin başarıdaki doğrusu ne.

“Kalifiye eleman önemli” diyor, Öztür. Ve devam ediyor.  “İyi yemek, iyi müzik, Hayallerimiz Büyük. Sloganımız bu. Hizmet iyi olacaksa bakış açısı önemli. Personelimiz yabancı dil bilmek zorunda. Konumumuz uygun.  Hayal Kahvesi’ne Düzce, Adapazarı, Yalova ve hatta İstanbul’dan bile gelenler oluyor. Symbol AVM’nin çatısı altında bulunmanın avantajlarını yaşıyoruz.  Ulaşım kolay,  Otopark sorunu yok. AVM tarafından güvenlik sağlanıyor. Hemen yanı başımızda otel olması da tercih sebeplerinden biri.



“BİR ADIM ÖNDEYİZ”

Hasan Öztür, Hayal Kahvesi’nde eğlenceye davet ediyor. Mutfağına ayrıca güveniyor. Çünkü; Mutfak Şefi Onur Öztürk ve ekibi Tolga Tekel, Mesut Şeker, Ece Derin harikalar yaratıyor. Öztür mutfağı emanet ettiği personelle gurur duyarken, “ Hayal Burger, Hayal Pizza’da övünüyoruz. Bu konuda her zaman bir adım öndeyiz” diyor.



DAMSIZ GİRİLİYOR MU?

Merak ettiğimiz konulardan biri de müşteri potansiyeli. O bildik, artık kalıplaşmış  “Damsız girilmez” olayı Hayal Kahvesi’nde uygulanıyor mu?

“Kişiyi duruşuna, kılık kıyafetine ve verdiği güvene göre değerlendiriyorum. Bazen 4-5 erkek arkadaş eğlenmek için gelebiliyor.  Damsızsın diye geri çevirmiyorum. Ama onların yerleri belli. Kenar bölgeler.. Profesyonel bakıyorum olaya. Beni rahatsız eden yanında eşiyle gelenlerin rahat halleri. Eşofmanla gelen var., Özgür hissettiğini söylüyor. Doğru bulmuyorum.  Bayanların şık, bakımlı ve kaliteli olduğu ortama bu durumu yakıştıramıyorum.”



ZAMLAR ETKİLİYOR MU?

Hasan Öztür’le sohbetimiz sıcak, samimi. Konu konuyu açıyor. Ben soruyorum, O içtenlikle cevap veriyor. Bu kez yaşanan krizden ve üst üste gelen zamlardan etkilenip etkilenmediklerini öğrenmek istiyorum. Aldığım cevap açık ve net.

“Krizden kaçıp eğlenceye yöneldi toplum. Alkol fiyatlarının sürekli artması, zamlı fiyatlar etkilemedi müşteriyi. Sanatçı belirleyici noktamız oldu her zaman.  Krizi fırsata dönüştürmedik asla. Sezon eylülde başlar. Diğer sezona kadar geçerlidir fiyatlarımız.  Yani yılda bir kez zam yapılır.”


Sadece hafta sonları değil hemen her gün kaliteli programlara imza atıyor, Hayal Kahvesi. Canlı performans söz konusu olduğunda akla gelen ilk mekan oluyor ve ünlü sanatçılarla buluşturuyor sizi.

HAYAL FEST’E HAZIRLIK

Malum önümüz ilkbahar, sonra yaz. Hazırlıklar ne aşamada. Hayal Kahvesi müdavimlerini neler bekliyor. Sürprizler var mı?

“Sezona doğru hareket başladı. Yaz Etkinliği Festivalimiz olur. Hayal Fest. Geçen yıl Van’da yapıldı.  Çok da ses getirdi. Bu yaz da tekrarlanacak. Yer belirleme konusunda çalışmalar sürüyor. Kurumlara özel etkinliklerimiz de oluyor. Yakın zamanda Medical Park ve Ford Otosan çalışanları için yaptık örneğin. Medical Park 300 kişilik ekiple katılım sağladı. Kokteyl, yemekli açık büfe ağırlandı. Ford Otosan da 500 kişi katılımla karaoke, canlı müzik ve animasyonla eğlenceyi yakaladı. Haziranda tekrarlamayı düşünüyorlar.”



ACABA TARKAN GELİR Mİ?

Hayal Kahvesi şimdiye dek çok sayıda değerli sanatçıyla buluşturdu Kocaeli halkını.  Bu buluşmalar ara vermeden devam ediyor..  Peki ya bir gün mega starımızı da ağırlar mıyız bu sahnede.

“Bazı sanatçılar içkili ortama gelmek istemiyor. Konser fiyatlarını da yüksek tutuyorlar. Tarkan’ı getirmeye kalksak dudak uçurtucu bir rakamdan aşağı gelmez. Açık hava konserleri tercih ediyorlar. 5-10 bin kişiye hitap etmek istedikleri için getiremiyoruz. Bu noktada da bir eksikliği var Kocaeli’nin.  Kapasitesi geniş amfi tiyatrolar olsa, Hayal Kahvesi olarak öncülük yapar, arzu edilen sanatçıyı getiririz.”



HİZMETTE SINIR YOK

Hayal Kahvesi orta ve üst kesime hitap ediyor. Her gün saat 10.00’da kahvaltıyla hizmet başlarken konser olduğu gecelerde kapı saat 20.30’da açılıyor. Programın başlama saati ise 22.00. 34 kişi çalışıyor, Hayal Kahvesi Kocaeli’nde. Standart müşteri sayısı 500 olup sahne alan sanatçıya göre bu sayı bini buluyor, hatta aşıyor. Belirli sayıda bistro masa konulurken konsept gereği konser ayakta izleniyor.



BİRAZ DA FİYAT ÖĞRENİYORUZ

Hayal Kahvesi Kocaeli Şubesi İşletme Müdürü Hasan Öztür’e bize ayırdığı zaman için teşekkür ediyor, sohbetimizi birkaç fiyat alarak noktalıyoruz.

  

33lük bira20, 50 cc’lik bira25 TL. Yeni rakı dublesi 30 TL. Şarap kadehi 20 TL. Viski 60 TL. Markalar kaliteli. Öte yandan Serpme Kahvaltı 2 kişilik 58 TL.  Klasik Kahvaltı Tabağı 28 TL. Hayal Burger 28 TL. Acılı Macılı Burger 26 TL.  Hayal Pizza 28 TL.  Pizza Turca 30 TL.

(Yıldız Andiç)



 
Editör: TE Bilisim